Equibus

Wat is Osteopathie?

“Osteopathie is de kennis van anatomie, fysiologie en pathologie
toegepast door manuele technieken”


Met een paardenpatient over zijn ongemakken communiceren is voor een stuk buikgevoel maar vooral oog hebben voor een hele reeks uitwendige zaken die aangeven wat er binnenin verkeerd gaat.
In tegenstelling met traditionele veeartsenij die het meest aangewezen is bij operatieve ingrepen en pharmacotherapie geeft de osteopaat een prikkel van buitenaf om het lichaam in staat te stellen zichzelf te herstellen (alle heil komt van binnenuit). De osteopaat gebruikt enkel manuele technieken en voegt niets aan het lichaam toe. We gaan uit van het zelfregulerend mechanisme van elk lichaam, het lichaam gaat steeds van binnenuit op zoek naar een evenwicht. Op die manier kan een lichaam zeer veel compenseren, de symptomen worden pas zichtbaar als de compensatiemogelijkheden  “opgebruikt” zijn.

Dit betekent dat heel veel paarden pijn/problemen hebben voordat deze zich manifesteren.

Heeft uw paard werkelijk een slecht karakter of doorloopt het een voor u ongekende lijdensweg?

We zien het lichaam als één integraal geheel waarbij elke structuur een goede mobiliteit/motiliteit nodig heeft. Elke cel is van belang alsook de relatie tussen de verschillende structuren (organen, fascia, zenuwen, bloedvoorziening, gewrichten,..).